Care sunt dimensiunile patului perfect? Din ce materiale trebuie confecționat? Salteaua ne influențează somnul? Citind în continuare vei descoperi răspunsurile la aceste întrebări, pentru ca ți-am pregătit un ghid care să te ajute în selecția patului potrivit nevoilor tale.
Spațiul disponibil și dimensiunile patului
Măsoară spațiul disponibil – acela unde vei amplasa patul. Nu uita că un pat trebuie să fie cu cel puțin 20 cm mai lung decât înălțimea celor care îl vor folosi în mod constant. De asemenea, trebuie să te hotărăști dacă alegi un pat de mijloc sau un pat de colț. Îți recomandăm să alegi un pat de mijloc, acesta este mult mai confortabil decât un pat de colț, mai ales dacă este unul de 2 persoane. Este recomandat să lași suficient loc între perete și pat, pentru a te putea deplasa lejer.
Mărimea patului, în special a somierei – suprafața de dormit, îți va oferi libertatea de mișcare pe timpul nopții și va influența calitatea somnului. Patul trebuie ales în funcție de preferințele tale și cele ale partenerului/partenerei. Ai grijă să nu alegi un pat mult prea mic.
Când alegi dimensiunile patului trebuie să fii atent la toate detaliile: dormi singur sau nu, ești o persoană mai corpolentă sau nu etc. Cele mai comune dimensiuni ale paturilor și saltelelor sunt: 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm.
Cadrul patului
Lemnul masiv este cea mai rezistentă și recomandată opțiune din punct de vedere al calitatii, dar nu la fel de recomandată din punct de vedere financiar, fiind una din cele mai scumpe variante. Un pat matrimonial cu un cadru realizat din lemn masiv este durabil, are un aspect elegant și mai plăcut ochiului.
Metalul – paturile de o singură persoană, dar și paturile matrimoniale care sunt confecționate din metal sunt la mare căutare în acest moment. Rezistente și durabile, acestea oferă o notă boemă încăperii, dar și minimalistă în același timp.
PAL-ul și MDF-ul nu sunt atât de recomandate pentru confecționarea unui cadru de pat, deoarece nu au rezistența și durabilitatea pe care lemnul masiv sau metalul o pot oferi. Sunt, însă, avantajoase financiar, fiind materiale mai ieftine.
Tapiseria – paturile tapițate au început să căștige din ce în ce mai mult teren și în țara noastră.
Cadrul acestui tip de pat se construiește, de obicei, din PAL, MDF sau lemn, mai apoi fiind ‘îmbrăcat’ în materiale textile (de regulă stofă) sau piele (naturală sau ecologică). Un pat cu un cadru din piele oferă o notă sofisticată dormitorului.
Spațiul de depozitare
Patul simplu este patul tradițional, acesta nu are spații de depozitare sau alte facilități.
Patul rabatabil cu ladă sau sertare de depozitare este foarte practic, datorită spațiului generos de depozitare. Verifică lista de produse din catalogul Denizzi.
În cazul în care alegi un pat cu sertare de depozitare, trebuie să te asiguri ca ai suficient spațiu, pentru ca acestea să fie ușor accesibile.
Patul cu lada de depozitare la capul acestuia nu este un trend apărut de curând, acest model îți poate oferi suficient spațiu pentru depozitarea cuverturilor, lenjeriilor de pat etc.
Înălțimea patului
Acest aspect ține de preferințele fiecăruia dintre noi.
La paturile joase, distanța între cadrul acestuia și podea este destul de mică (între 2-15 cm). De obicei, acest pat este ales doar din considerente estetice.
Paturile medii, au o înălțime obișnuită, de aproximativ 45 cm și sunt cele mai achiziționate modele.
Stilul modern propune paturi foarte înalte.
Design-ul patului
Design-ul patului ține doar de preferințele tale, dar și de amenajarea camerei. Poți alege un pat sculptat sau unul cu o tăblie impresionantă. Materialul din care este fabricat cadrul patului este un criteriu esențial. Dacă alegi un material de calitate, acesta va rezista în timp, nu se va decolora sau scămoși etc.
Salteaua
Sunt foarte multe modele de paturi care nu vin cu salteaua inclusă în preț. Și chiar dacă aceasta este inclusă trebuie să fii foarte atent și la calitatea ei. În ultimul timp materialele din care sunt confecționate saltelele s-au diversificat, îngreunând procesul de selecție.
Care sunt cele mai importante criterii pe care trebuie să le ai în vedere?
În primul rând trebuie să fii atent la compoziția saltelei și la materialele folosite. Înălțimea, elasticitatea, adaptarea saltelei după forma și greutatea corpului sunt alte criterii de luat în calcul. De asemenea nu trebuie să ignori nici gradul de confort sau gradul de protecție împotriva acarienilor, bacteriilor sau ciupercilor.
Citește articolul complet pe site-ul Misiunea Casa.
Comenteaza